1 Ekim 2015 Perşembe

İhracatçı ve İthalatçı Meclislerimiz

Gaziantep,1 Ekim 2015


2015 yılı Ağustos ayında ihracatımız 11 milyar, ithalatımız 16 milyar dolar..8 aylık dönemde ise ihracat yaklaşık 96 milyar ithalat ise 141 milyar dolar olmuş.. Bu 8 aylık dönemde ihracatımız %8,7 ithalatımız ise %11,5 düşmüş..

Şimdi bir soru ? Petrol 110 dolardan 50 doların altına düşünce ihracatımız patlayacaktı değil mi ? Neden patlamıyor.. Çünkü ürettiğimiz ürünlerin hiçbir orijinalliği olmadığı için bizim en büyük pazarlarımız doğu ve ortadoğu’da.. Onlar da petrolden gelirleri olmayınca bizden mal alamıyorlar..

Peki ikinci soru ? Hani Türk Lirası devalüe olunca ihracatımız patlayacaktı, o niye patlamadı.. Patlamaz çünkü “bizim sanayimiz yok”.. Montaj sanayimiz var da ondan .. Rakamlara bakınca anlayacaksınız 8 ayda 141 milyar dolarlık ithalat yapıp 96 milyar ihracat yapınca olanı anlamak için allame-i cihan olmaya ya da “ekonomist” olmaya gerek yok.. Esas sanayi üreticilerinden mal alıp burada dandik fabrikalarda birleştirip paketliyoruz.. Kalanını da çaresiz halka kakalayıp parayı cukkalıyoruz..

Peki son bir soru.. Bizim çok güzel çalışan bir ihracatçılar meclisimiz var mı .. Var.. Toplam yılda yaklaşık 140 milyar dolar ihracat da yapıyor mu bu zat-ı muhteremler.. Evet.. Peki bizim için canla başla çalışıp 200 milyar dolar (tahmini) ithalat yapan ithalatçılarımızın neden meclisleri yok.. Bizim 60 milyar dolar dış ticaret açığını kim veriyor ve ne ithal ediyoruz.. Bu ithalatcilar niye gorunmezler.. Niye meclis kurmazlar… Niye cikip yaptiklariyla ovunmezler. Milyarlarca dolarlik ihracat yapan her sirket ne kadarlik ithalat yapmaktadir.. Bu nasil dengeye oturacaktir.  Bu çile ne zaman bitecektir.

Arkadaslar ihracat yaptikca bizim ekonomimiz niye kirilgan hale geliyor. Yoksa hersey gibi bu da mi yutturmaca… Neden ihracat yapmak icin sicak para borclaniyoruz.. Sicak paraya 13 yıldır %20-30 dolar bazinda faiz oduyoruz… “Dostlar alisveriste gorsun” misali bir ticaret ki sormayin gitsin…

Yillardir dilimizde tuy bitti.. Turkiyenin kurtulusu tarima dayali sanayide ve bu urunlerin ihracatindadir. Ama gelin gorun ki, dayatilan IMF politikalari geregi ilk is tarimi öldürdük. Mercimek ithal ediyoruz, bugday ithal ediyoruz, pirinc , fasulye ithal ediyoruz… Ucube cocuk ekonomisi dedik ya.. Biz bize benziyoruz..

Türkiye’de dünyayı birbirine katan “teknoloji devrimi” yaşanırken bizde neden sadece cep telefonlarına yılda 15 milyar dolara yakın parayı yurtdışına transfer ediyoruz da ülkemizde üretemiyoruz.. Teknoloji devriminin “yazılım kaymağını” batı (Amerika) , hamallık ve kopya kısmını da Asya ve Uzakdoğu yedi..

Peki neden.. Bizde “müteşebbis” (entrepreneur) neden yetişmiyor..  Ana ve esas sorun eğitim.. Eğitim sistemimiz laçka.. Bir türlü oturtamadık.. Facia durumdayız.. Eğitimden vazgeçtik, öğrenimi bile veremiyoruz öğrencilere.. Eğitimcilerimiz  de yok öğretmenlerimiz de.. (Bunu kimseye hakaret etmek için söylemiyoruz, sadece geçimini düşünen insanlardan ne öğretmenlik, ne eğitimcilik, ne hukukçuluk, ne mühendislik bekleyemezsiniz.. Çünkü onların da aldığı eğitimin kalitesi aynı)..

İkinci sorun ise finansman .. Herhangi bir projesi olan bir müteşebbis bir bankanın kapısını çaldığında 100,000 dolar kredi istediğinde 300,000 dolar teminat talebiyle karşılaşmaktadır..Yahu
300,000 dolar teminatı olan adam sizden 100,000 dolar neden istesin..  

Peki Türkiye’de bir Facebook, bir Twitter, bir Google, bir Instagram çıkarabilecek zeki bir genç yok mudur.. Mutlaka bir yerlerde durmaktadır.. İkinci bir soru.. Projesi olan fakat bankanın kapısından girmeye korkan kaç genç vardır.. Biz söyleyelim binlerce vardır.. Sadece verilecek bir şans beklemektedir..

Bir fon kurulsa bankalar, fon yöneticileri, borsa aracı kurumları, girişim sermayesi şirketleri, melek yatırımcılar devlet desteğiyle 5 milyar hatta 10 milyar dolarlık bir fon kursalar ve “ayrımsız”, “amasız” ilk gelen 5000 girişimciye 100,000 er dolar verseler.. 500 milyon dolar eder.. Bunların %50 si ilk yıl batsa.. Kalan 2,500 kişiye ikinci yıl gidişleri denetlenip ortalama -gelişmelerine göre - 200,000 er dolar verilse.. Bu da 500 milyon dolar eder.. Üçüncü yıla 1,000 i kalsa ve bunlara gelişmek için 500,000 dolar verilse bu da 500 milyon dolar eder.. Bunların içinden dev bir veya birkaç şirket/başarı hikayesi çıkmaz mı.. Çıkar çıkmasına da bizim böyle “bir niyetimiz” var mı..
Devlet de buna katkı verse ve ortak olsa..

Bu aynı zamanda bankalara, fon şirketlerine, borsa aracı kurumları, girişim sermayesi şirketleri de büyüyecek borsa ve bankacılık piyasası da gelişecektir..

Bizde “kupon arazi” bulup üzerine çirkin dev bloklar çıkarıp rant elde etmek varken kim uğraşır değil mi.. Çifte yollar gibi ölü üretim yapıp parayı batırırken rant elde etmek..

Konu nereden nereye geldi .. Esas mevzuyu kaybettik.. Mevcut duruma da önerimiz var..  

Hemen ve derhal "esas güç" olan ithalatçılarımız da örgütlenip Türkiye İthalatçılar Birliğini kurmalıdır.. Her ay ülkenin bir şehrinde "harcadıkları kaynakları" kokteylle açıklamalıdırlar..

İhracatımızı her ay kokteyl yaparak kutluyoruz..

İthalatçılarımıza ayıp oluyor diyeceğim de aynı adamlar değil mi ?

Ya sabır..

2 yorum:

  1. Merhaba,
    Borçlarınızı temizlemek için acilen kredi almanız gerekiyor mu yoksa bankalar ve diğer finansal kurumlar tarafından reddedildi mi? İşletmenizi geliştirmek için bir krediniz mi var? Konsolidasyon veya ipotek kredisine mi ihtiyacınız var? Şimdi ara ve biz son finansal problemler için buradayız.

    Bu Amenista Waran kredi şirketleri. azami $ 5000.00 USD $ 100.000.000.00 dolar.% 2'lik dağılım aralığı, uygun bir faiz oranı ile ilgilenen kişilere kredi sağlıyor.

    Kredilerimizin maksimum güvenliği birinci önceliğimizdir sigortalıdır.
    Yatırımcıların İHTİYACI var.

    Lütfen e-posta yoluyla bizimle iletişime geçin:
    waranfinancialservice@gmail.com

    içtenlikle
    Amenista Waran
    Dünyanıza bir yol.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
      Yardıma muhtaç kişilere mali yardım olarak yardım etmek için kurulmuş bir Hristiyan kuruluştayız. Bundan dolayı maddi sıkıntılar yaşıyorsanız veya herhangi bir mali karışıklığa düşerseniz ve kendi işini başlatmak için para gerekiyorsa ya da yerleşmek için borç almanız gerekir borçunuzu ödemek veya faturalarınızı ödemek, iyi bir anlaşma yapmak ya da yerel bankalardan kredi sermayesi bulmakta zorlanıyorsanız, bugün bize e-posta ile savaşın waranfinancialservice@gmail.com İncilde "Luke 11:10 İsteyen herkes; bulur isteyen ve kapı çalacak olana dek kapı açılır "Bu nedenle bu fırsatı sizden geçirmeyin, çünkü İsa bugün, dün ve sonsuza dek aynıdır. Yalnızca ciddi insanların ruhu ve Tanrısı için budur - korkan.

    Lütfen bizden bir kredi işleme profili açabilmemiz için lütfen aşağıdaki formu tamamen doldurun, eğer bizden kredi almak istiyorsanız.

      İlk bilgi GEREKLİ

    Ad Soyad:……..
    kişisel telefon numarası: ... ..
    Ebeveynler: .......
    Adres:….
    Belirtmek, bildirmek:………
    Yaş:………
    Tür:……….
    Daha önce kredi talebinde bulundunuz mu? ...
    Medeni hal:…..
    gerekli kredi miktarı: .........
    Kredi süresi: ....
    Meslek:………
    Aylık gelir: …….

    Zaman ayırdığın ve anladığın için teşekkürler !!!

    E-posta yoluyla yapılan tüm yanıtlar: {} waranfinancialservice@gmail.com

    YanıtlaSil