18 Eylül 2015 Cuma

Fed, Faiz ve GNOÜ

Fed faizi artırmadı..

Dünya kapitalist sistemi can çekişiyor.. 7 yılı aşkın süredir Fed - Amerika- , ECB -Avrupa- , BOJ -Japonya- , BOE - İngiltere- , PBOC -Çin- ve aklınıza gelebilecek her türlü 3 ve 4 harfli kombinasyonlardan oluşan Merkez bankaları tam kelimesiyle "parayı çöp yapacak" hareketlerle parasal genişlemeye gittiler..

Daha önce böyle bir şeyi denememiş olan sistem şimdi ne yapacağını kara kara düşünüyor.. Nasıl çıkılacak bu işin içinden, doğrusunu isterseniz bilenin olduğunu da sanmıyorum.. Paralar GNOÜ (Gelişmeye Niyeti Olmayan Ülkeler) e aktı..

GNOÜ kategorisine giren ülkemiz de bundan nasibini hem de - hesapsız, kitapsız- epeyce aldı.. Onunla geri dönüşü mümkün olmayan bolca duble yol yapıldı, ülke şantiyeye döndü, konut balonu oluştu.. Ülkeye tek çivi çakılmadı.. Mevcut bankalar, şirketler el değiştirdi buna da "doğrudan yatırım" denildi..

Şimdi oturmuş dua ediyoruz  "Fed faizi artırmasın" diye.. Fed'in faizi artırmadığı her gün ekonomi daha çok morfine alışıyor ve artık morfin fayda etmiyor.. Fed'in geç kalması bizim için fayda değil zarardır.. Ülke bir an evvel yüzleşeceği "acı gerçek"le yüzleşmelidir.. Bu sürüncemenin devam etmesi halinde "Yeni Lira" daha rezil hale gelecek, ülke kur-enflasyon-faiz sarmalına girecektir..

Koltukta 13 yıl oturmuş "sorumsuz vezir"ler, koltuktan indiklerinde herşeyi yeni keşfetmiş "Arşimet" gibi hamamdan avazları çıktığı kadar "buldum" diye bağırarak fırlamaktadır..

Bari hamamda çıplak olduğunuzu hatırlayıp öyle çıksanız.. Hem göz zevkimizi hem de kulak sağlığımızı bozmasanız..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder